Miruna

Obszary połowu:
Miruna (Macruronus magellanicus)
Południowo-wschodni Ocean Spokojny FAO 87
Miruna nowozelandzka (Macruronus novaezelandiae)
Południowo-zachodni Ocean Spokojny FAO 81

Narzędzia połowowe:
Włoki

Miruna jest członkiem rodziny ryb dorszowatych. Domem miruny są morza półkuli południowej, głównie obszary w pobliżu Nowej Zelandii, Australii i wokół rowów oceanicznych w pobliżu Japonii, a także subantarktyczne wybrzeża Patagonii.

Podczas gdy młode ryby żyją na głębokościi 400-1.000 m, dorosłe osobniki można spotkać na głębokości nawet do 1.500 metrów. Miruna osiąga długość do 1,2 metra i waży 1,5-2,0 kg oraz dożywa 25 lat. Jej mięso jest bardzo delikatne.